уторак, 22. август 2017.

Priprema djece za polazak u vrtic

Kako se blizi pocetak nove skolske godine, ovih dana bavicemo se temom prilagodjavanja djece na skolu i vrtic. Najvaznije smjernice i savjete dace vam strucni tim Udruzenja Pcelica i psiholoskinja Djuljdana Bero.

OLAKŠAJTE DJETETU POLAZAK U VRTIĆ


Dijete s polaskom u vrtić doživljava nešto potpuno novo i nepoznato. Ono iz sigurnog, svakodnevnog okruženja dospijeva u novu sredinu, među nove ljude i novu djecu. Ovakva promjena u djetetovom životu iziskuje i pravovremenu i adekvatnu pripremu, kako psihičku, tako i fizičku. 

Fizička priprema djeteta za vrtić znači da ste, zavisno od djetetovog uzrasta, dijete naučili da koristi nošu, da jede samostalno, da pije iz čaše, da se samo presvlači… a ako u tome niste uspjeli, nikako ga nemojte tome učiti u periodu adaptacije u vrtiću.

Psihička priprema zavisi od ličnosti djeteta, njegovog uzrasta, socijalnih kontakata sa drugom djecom i odraslima, prethodnih odvajanja od roditelja i pripreme za polazak u vrtić. 

Period i način prilagođavanja djeteta na vrtić je različit. U početku neka djeca negoduju, neka su ćutljiva i povučena, neka prihvataju vrtić bez problema, dok neka u početku prihvataju vrtić ali kasnije reaguju negodovanjem ili regresijom. 

S djetetom treba razgovarati o tome šta ga u vrtiću čeka, pričati mu pozitivno o vaspitačicama i drugoj djeci… U početku ga treba odvoditi redovno, bez izostanaka i kraće vrijeme (od 30 minuta do 2 sata), pa taj interval postepeno produžavati. Jutarnji rastanak je gotovo svima najproblematičniji. On bi trebalo da bude kratak i sladak – zagrljaj i poljubac uz riječi – Vidimo se….i precizirati kada (poslije ručka/užine/odmora…). Nije preporučljivo dugo odvajanje, maženje, vraćanje djetetu, a još manje “bežanje”, žurno odlaženje, bez pozdrava. U početku je najbolje da po dijete dolaze roditelji i uvijek u isto vrijeme. Po povratku iz vrtića trebalo bi provoditi što više vremena s djetetom (druženje, šetnja, igranje, maženje). 


Dajte djetetu vremena da se prilagodi na sve ovo zato budite strpljivi. Pred djetetom uvek pokažite smirenost i povjerenje, pokažite mu da ste ponosni na njega što ide u vrtić i da ga razumijete i podržavate čak i kada negoduje ili plače.

Нема коментара:

Постави коментар