петак, 12. септембар 2014.

Zašto je pravilna ishrana važna? (drugi dio)

O vitaminima smo već pisali, ali za mališane, evo jedne lekcije za starije školarce...preslišavaćemo se na sajmu zdrave hrane 13.septembra u Molu ;-)

Vitamin A : cuva nas od nocnog sljepila.Ako vam sasvim nedostaje , nastaje zamucenje roznjace,pa i sljepilo.Vitamin  na nalazi se u najvecoj kolicini u SARGAREPI,kao i u svim zelenim listovima.

 B1 je neophodan za zivot svakoj pojedinoj celiji i metabolizmu ugljenih hidrata.Osjecaj opste slabosti,smanjenje duhovne i tjelesne sposobnosti simptomi su nedostatka B1 vitamina.Poremecaj zeluca i crijeva,nedostatak apetita,zivcana slabost i nesanica,srcane smetnje cesto su znak nedostatka B1 vitamina.

B2 isto kao vitamin B1 igra znacajnu ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata ( secera),masti i bjelancevina.Umor ,zastoj u razvoju,ostecenje koze i sluznice,bolne naprsline u uglovima usana vezane su sa vitaminom B2.

B3 pantotenska kiselina ukoliko nedostaje u nasoj ishrani dovodi do slabe funkcije jetre i nadbubreznih zlijezda.Nedostatak ovog vitamina dovodi do sporog rasta kose i sijedih vlasi. 

B6 je vitamin koji potpomaze nervni sistem,a javlja se u vecini namirnica biljnog i zivotinjskog porijekla.

VITAMIN D organizam moze i sam da stvara za vrijeme suncanja, zahvaljujuci ergosterinu koji se nalazi na kozi.Ima ga u ribljem ulju,haringama,sardinama...

VITAMIN E je vitamin plodnosti.Ima ga u psenicnim i kukuruznim klicama,gdje je najkoncetrovaniji ,ali ga ima i u zeleniom povrcu i crnom hljebu. 
Piše Marijana M. Crvenica 
  

Нема коментара:

Постави коментар