недеља, 2. април 2017.

Sjutra pocinje upis djece u prvi razred osnovne skole

 Upis u prvi razred osnovne škole počeće 3. aprila i trajaće do 30. aprila 2017. godine, saopsteno je na sajtu Vlade Crne Gore.

Ove godine u školu se upisuju djeca koja su rođena 2011. godine. Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na prijedlog  roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu, ili, na prijedlog roditelja, komisija moze odobriti upis u  školu prije navršetka šest godina života.

Upis se odvija u  tri koraka:
1. zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra
2. zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i
3. razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

Skola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu u roku od 15 dana od isteka roka za upis, a kazna za ovaj prekrsaj iznosi od 100 eura do 1500 eura.

Napomena: Ove godine, Ministarstvo prosvjete i Ministasrvo javne uprave pokreću pilot projekat elektronskog upisa u prvi razred osnovne škole i to za tri podgoričke škole: JU OŠ „Sutjeska“, JU OŠ „Maksim Gorki“ i JU OŠ „Vladimir Nazor“. Servis će biti dostupan na portalu e-uprave od 3. do 30. aprila 2017. godine. 

Srecan upis svim buducim prvacicima!!!

Нема коментара:

Постави коментар